вторник, 31 декабря 2013 г.

Маланка - українське народне свято



Маланка (Меланки, Миланки) — українське народне свято, "переддень Нового Року". Зараз це вечір напередодні "старо­го" Нового року або святого Василія Великого* (14 січня); новорічний обряд з традиційним переодяганням у тварин і фольклорних персонажів; учасник цього обряду.

* МАЛАНКА  – церковне свято ще від Русі: У церковному календарі день преподобної Меланії (31 грудня за старим стилем, 13 січня – за новим) римляни завершує річне коло, а день св. Василя* Великого (1 січня/14 січня) його починає. 

Ця календарна обставина зблизила в народній уяві Меланію і Василія, перетворивши їх у стійку фольклорну пару, зберігши не тільки згадки про реальних історичних персонажів, а й цілий ряд деталей, що відображають правові норми Христианства і характеризують тодішній побут.

Дівчата й парубки святочні фольклорні у постаті Маланки (Меланки, Миланки, Малуші) і Василя – тим самим зберегли образи Малуші та її сина Володимира Святославовича (у хрещенні – Василя).


31 грудня (13 січня) неодружені парубки та окремо дівчата, подібно до колядування, ходили щедрувати. Після щедрівки промовляли: "Будьте здорові, з багатим вечором, з Маланкою". Вечір перед Новим роком називався богатим вечором. За колядування або щедрування давали хліби або гроші. Зібране продавали і гроші віддавали на церкву або платили за них музикантам та святкували.

1 січня (14 січня – за новим стилем) хлопчики ходили по хатах посівати, в кінці промовляли: "Будьте здорові з новим роком і з Василем". Хлопчикам давали дрібні гроші або невеликий хліб - паляницю.


Ой на річці, на Йордані,
Ще й на траві на мураві,
Там Маланка біль білила.

Біль білила, личко мила,
Ще й до білі говорила:
— Більо ж моя білесенька,
Приїдь, батечку ріднесенький!

Батько пише, відписує:
— Я й не піду, не приїду,
В мене коні не ковані,
В мене брички поломані.

Щедрий вечір, добрий вечір,
Добрим людям на весь вечір.


 

В деяких селах Вінниччини у цей день готують традиційну святкову страву кров'янку, яку ще називають «маланкою». Також випікають спеціальні хліби "Маланку" та "Василя". На Тернопіллі Маланку під назвою "Маланія" проводять щорічно в селі Горошова Борщівського району та інших селах над Дністром. На Буковині Маланку називають "Переберія". Свято закінчується купанням у річці.



P.S. Дивіться красиве відео "Буковинська маланка 2016" https://vimeo.com/151929335



 


© likagordasky
Flag Counter

Комментариев нет: