пятница, 10 июня 2016 г.

Жовто-блакитний герб Смоленського князівства


Герб Смоленського князівства 1583 року має два кольори: жовтий і блакитний! Ми бачимо два леви: знизу – жовтий лев на блакитному фоні, з верхи – на жовтому фоні йде блакитний лев з подвійним хвостом. Смоленське князівство — князівство Русі існувало з 1007 року й займало територію біля витоків і верхньої частини Дніпра. Столиця: місто Смоленськ. Тож, хочеться росіянам чи ні: але Смоленськ був князівством Русичей (Rusici) більш ніж 500 років, XI-XVII століттях.
Приблизна мапа 11 століття

Перший князь Смоленську був Станіслав Володимирович (роки життя 983-1015; князювання 1007-1015) — онук Святослава Хоробре Серце, син Володимира Хрестителя, молодший брат Ярослава Мудрого. Ми вже пам’ятаємо: на Русі молоді князеві сини отримували князівства (сідали на княжий стіл) лише з повноліттям, тобто в 24 роки.

Золотий вік Смоленська почавсі з 1127 року, коли у Києві правив Мстислав Великий (Гаральд), а у Смоленськ посадив свого сина Ростислава-Михайло (роки життя 1108-1168). З навалою монгольської Орди 1230 роках, Смоленське князівство потерпало як і уся Русь… з 1402 року у складі Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського, де офіційними мовами були руська (тобто русинська, українська), латина та польська... Литовська мова почне своє існування трохи згодом.

Роздивляючи мапу 16 століття, ми бачимо Смоленське князівство доволі таки величеньке! (відкрити мапу). На сході Смоленські землі межували з князівством Московією, на заході — з Вітебським воєводством. на півдні — зі Мстиславським воєводством і з Сіверської землею (з 1635 року — Чернігівським воєводством). 1508 року Смоленськ стає провінцією ВКЛ тобто стало зватися "Смоленське воєводство" (Wojewodowie smoleńsc), де воєвода був у якості глави провінції, з точки зору рангу – еквівалент принца (князя).

1576 року на престол короля Польщі був обраний видатний полководець, мадяр Стефан Баторій (Stefan Batory; роки життя 1533-1586), який буквально протягом п’яти років, тобто до кінця 1581 року, повністю вигнав московитів з Балтійських земель, і навіть узяв в облогу Псков.

Що цікаво, проти Великого князівства Литовського і Руського, в котре входило й Смоленське князівство — воювали “....крім Московитів, князі Черкеські, Шевкальські, Мордовські, Ногайські, царевичі і мурзи древньої Золотої Орди, Казанської, Астраханської день і ніч ішли до...” (Відкривай Карамзіна).

Згадаємо Лівонську війну, як 1577 року тартарські війська надали допомогу московитам. Війська татар стали постійно ходити на Північ й Захід разом з військами московитів. Російські історики про це замовчують.



Почитаємо про Смоленськ у гуманітарній енциклопедії 17 століття Хофманна (Johann Jacob Hofmann), повна назва латиною «Lexicon Universale Historico-Geographico-Chronologico-Poetico-Philologicum: Continens Historiam Omnis Aevi, Geographiam omnium Locorum, Genealogiam principum Familiarum, addita ubique Chronologia tum veteri tum recentiore, Mythologiam insuper omnium Fabularum, Discussionem Philologicam illustrium circa haec occurrentium Difficultatum; Aliaque plurima scitu dignissima; Cum Indicibus variis, Rerum imprimis locupletissimo, memorabilia huius Lexici per Locorum Communium titulos Lectori illico spectanda exhibente. Genevae, Basileae: Widerhold, Bertschius… (1677) Continuatio…(1683) Editio absolutissima, praeter supplementa, & additiones, antea seorsum editas, nunc suis locis ac ordinis insertas …(1698)». - T. 1: Literas A, B, C, continens. [6] Bl., 1072 S.; Kupfertit. - T. 2: Literas D, E, F, G, H, I, K, L, continens. [1] Bl., 900 S. - T. 3: Literas M, N, O, P, Q, continens. [1] Bl., 994 S. - T. 4: Literas R, S, T, V, X, Y, Z, continens. [1] Bl., CXXVI, 743, 116 S.- Satzspiegel 32,1 x 17,3 cm - Signatur: XN 9739.

Відкриваємо Lexicon Universale - T. 4: знаходимо "Smolenscium, vulgo Smolensko" http://www.uni-mannheim.de/mateo/camenaref/hofmann/hof4/s0333b.html // Переклад:

«СМОЛЕНСКУМ, зазвичай СМОЛЕНСЬКО – місто у Литві на річці Борисфен (Дніпро), недалеко від кордонів Московії –дуже велике і укріплене, розміщене у високому місті; оточено стіною у шість ліктів шириною, має 52 міцні вежи, охопленої ще однією стіною, з діючою цитаделлю на пагорбі, посеред міста; містить 8000 будівель поряд з іншими, набагато більше, ніж ця. Єпископом, відповідно канону церкви від папи римського та за піклуванням батька, Сигізмунда III (Ваза) – Великим князем Смоленську призначено короля Владіслава IV. Колись давно це місто зі всією країною підкорилося князям Русичей та було їх власністю; але з 1403 року великий князь литовський Витонт зайняв це місто і інші міста і фортеці князівства, знижуючи його потужність, через це Князівство Смоленське стало провінцією Литви, будучи вигнаний з князем Грегорем. Потім 1452 року Смоленськ був захоплений королем Польши Казимиром II. Згодом 1514 року – захоплений Московитами. І незабаром після битви під Оршею Король Сигізмунд Перший, будучи неперевершений зі своїми воїнами у 40 тисяч, загнав московитів назад на 120 миль від місця битви, а Капітан армії захопив Сенат з усім народом (посилання на «Cromerus in Orat. fun. Sigismundi.»). Після деяких намагань та майже двох років облоги, нарешті 1611 року поляки під управлінням короля Польши Сигізмунда III знов захопили Смоленськ, втративши лише 200 людей. Московити, заново побиваючись у такий засіб, 1613 року втратили там людей тисячами: 7000. Московитами була зроблена спроба прорвати блокаду у 1616 р, а також як продовження – 1633 року. Московити ще більш порушували домовленості, в результаті – отримали стихійного лиха від короля Владислава IV, після облоги у березні місяці того ж року; таким чином, Польський закон залишався у Смоленську до 13 жовтня 1654 року, коли Смоленськ перейшов під правління великого князя московитського Алексія Михайловича, а 20 жовтня того ж року – Вітебськ на Сході».
***

ПОВЕРТАЄМОСЯ ДО ГЕРАЛЬДИКИ
Герб Смоленського князівства узято з книги "Großes Wappenbuch...". Повна назва книги: Großes Wappenbuch, enthaltend die Wappen der deutschen Kaiser, der europäischen Königs- und Fürstenhäuser, der Päpste und Kardinäle, Bischöfe und Äbte bis zu den lebenden Repräsentanten zur Zeit der Regentschaft Kaiser Rudolfs II. und Papst Gregors XIII. - BSB Cod.icon. 333 (1583-1700). ПЕРКЛАД: "Великі гребені, що містять герб німецьких імператорів, європейських королівських і князівських будинків, пап і кардиналів, єпископів і настоятелів до представників життя під час правління імператора Рудольфа II. і папи Григорія XIII. – BSB Cod.icon. 333" Роздивитися можна за посиланням http://goo.gl/M19hWz

Аби зрозуміти час видання цієї книги з гербами "Großes Wappenbuch ..." http://goo.gl/M19hWz, треба трохи познайомитися, хто такі були оті Рудольф II та Григорій XIII, що за часи їх правління підготували такий скарб!

Рудольф II (Rudolf II Habsburg; роки життя 1552-1612) – імператор Священної Римської імперії, король Угорщини, Галичини та Володимирії, король Богемії, король Германії. До володінь Рудольфа II входили Верхня і Нижня Австрія, Богемія та Угорщина (за правління Рудольфа ІІ внаслідок повстання 1604-1606 років Угорщина здобула деякі політичні та релігійні права, а частина країни звільнилась з-під влади Габсбургів). Рудольф II проводив політику, спрямовану на зміцнення впливу католицької церкви на землях австрійських Габсбургів. Намагався протистояти натиску Османської імперії в Європі. У 1594 році Рудольф ІІ відправив на Запорозьку Січ із таємною дипломатичною місією Еріха Лясоту з метою укладення воєнного союзу між Запорожжям і Священною Римською імперією для боротьби проти Османської імперії.

Григорій XIII (Gregorius PP. XIII; роки життя 1502-1585) — 226-ий Папа Римський з 13 травня 1572 року по 10 квітня 1585 року. Григорій XIII активний противник Реформації. Григорій XIII прославив своє ім'я, ввівши в усіх католицьких країнах розроблений Луїджі Ліліо та Христофором Клавдієм Григоріанський календар. Календар був введений папською буллою Inter gravissimas 24 лютого 1582 року. Реформа календаря ліквідувала десятиденне відставання юліанського календаря по відношенню до сонячного року. Високосні роки, коли місяць лютий нараховує 29 днів, встановлювалися рідше (відтепер не були високосними роки, кратні 100, але не кратні 400, наприклад, 1700, 1800, 1900). Для розуміння змін у календар, підготовки та проведення його реформи Григорій XIII у 1578 році наказав збудувати вежу для астрономічних спостережень і заснував Ватиканську обсерваторію. У 1551 в Римі Ігнатій Лойола за підтримки Франциска Борджа засновують першу школу єзуїтів — то була "Школа граматики, гуманітарних наук і християнського вчення" (Scuola di grammatica, d'umanita e dottrina cristiniana), що була відома також як "Римська колегія" (Collegium Romanum). У 1584 році папа Григорій XIII урочисто відкриває Collegium Romanum ще раз і на новому місці, та по-особливому підтримує діяльність колегії.


Досліджуючи книгу "Großes Wappenbuch ..." http://goo.gl/M19hWz, задаєшся питанням: чому указана дата 1583-1700 роки? Адже книга була спеціально видана у період правління двох розумних й талановитих правителів Рудольфа та Григорія XIII, тобто – при їх житті, тож усі дописи потОму – то вже було по типу "най буде" або... хтось намагався вставити неіснуюче? Коли гортаєш оті електронні листи з книги, неозброєним оком – бачиш скільки там виправлень !!!! Чомусь виправлена Волинь, яка була Руссю... але наповал вбило про Московію (Moscovie) 1583 року, яка воювала з Руссю багато років!


Досліджено 10 червня 2016 року,
пряме посилання http://historyukrainian.blogspot.com/2016/06/16.html


© likagordasky

Free counters!

Комментариев нет: