среда, 21 сентября 2016 г.

Виставка у Парижі 1900 року, а де росіянє?


Давайте подивимося як росіяни показали себе Європі на початку 20 століття: у Парижі Франція з 15 квітня по 12 листопада 1900 року проводилася Всесвітня виставка "Exposition Universelle 1900". Свої експозиції у 18 тематичних відділах представили 35 країн, у тому числі Росія. А що самі росіяни написали про цю виставку та себе. Відкриваємо "Всемирная парижская выставка 1900 года в иллюстрациях и описаниях", надрукова 1900 року, автор Орлов Михайло Олександрович.


Символом виставки стала зустріч нового, XX століття. Чільним стилем на виставці став ар-нуво (фр. L'Art Nouveau – «нове мистецтво»). За сім місяців виставку відвідали понад 50 мільйонів людей, що є рекордною цифрою і по сей день. Перша лінія паризького метро почала працювати саме під час виставки – з 19 липня 1900 року. 

На цій Всесвітній виставці вперше представлені:
Пальма Мерцалова – скульптура відзначена Гран-прі (Grand Prix). Майстри: коваль металургійного заводу «Українського товариства кам'яновугільного, залізного і рейкового виробництв» Олексій Мерцалов і його помічник-молотобоєць Пилип Шпарін. Пальма викувана зі стальної рейки без зварювання і з'єднань з цілого шматка рейки у 1895 році. Молот та зубило – єдині інструменти, якими користувалися майстри. Оригінал пальми зберігається в музеї гірничого інституту в Санкт-Петербурзі. До речі, треба нагадати: 1900 року Україна ще була однією з наймасштабніших територіально колоній Росії, то ж росіяни намагалися викорчовували усе що було хоча б якось пов'язано з українцями та Україною. Пальма Мерцалова з 1999 року на гербі Донецької області, Україна.

Ескалатори (англ. escalator "сходи") — рухома доріжка у вигляді похилих сходів з рухомими горизонтальними сходинками для переміщення людей між різними рівнями вгору чи вниз.

консервовані супи з Америки фірми "Campbell Soup" (взяли золото);

Звукове кіно — на відміну від "німого кіно" супроводжується звуком: промовою, музикою, звуковими ефектами.

Перший дизельний двигун (двигун внутрішнього згоряння), що працює на ріпаковому маслі. Автор – Рудольф Дізель, Німеччина.

матрьошка уперше представлена з Росії. Неймовірно, але ж цю ляльку крадії-росіяни здерли з японських ляльок, та представили "обличчям Росії").

• та багато ще чого...

Подивіться невелике відео з виставки Exposition Universelle 1900 року



***

Хочу звернути вашу увагу саме на книгу 1900 року, автор – Орлов М.О. "Всемирная парижская выставка 1900 года в иллюстрациях и описаниях", http://www.twirpx.com/file/1323210.


Як завжди, дуже багато похвальби з російської сторони: Вони увесь час себе нахвалюють... Але, насправді виходить, дуже скрутна "пєчальная картіна". Наприклад, кидаються в око сторінки з малюнками страшнючих російських павільйонів. Відкриваємо сторінку 156:

***



Але... подивіться самі на ці малюнки "Павильон Азіатской Россіи и Сибири", "Дальний Север России", "Русская изба"... фото https://goo.gl/VLlkgg


***


***


***

Чомусь, Азіатський павільйон Росії виглядає привабливіше ніж Європейський павільйон Росії... Дивіться самі


***



А також неймовірно вражає краса Павільйон Бельгії. Павільйон Австрії. Американській павільйон ("Подвижные тротуары в Чикаго"). Та багато ще чого...




Це початок 20 століття !!!
Питання: що дала Росія усьому світові крім війн, крові та болю?



© likagordasky
Free counters!

Комментариев нет: