воскресенье, 20 апреля 2014 г.

Іноземці про Україну і запорізьких козаків, частина 3


Україна в 1340-1648 роках. Розшифрувати заховані московитами історичні факти про багатовікову історію та традиції українського народу – справа кожного українця ... Як би не хотілося спотворити московитам історію про Південній Україні – ФАКТОМ залишається початок виникнення Запорізького Козацтва з середини 14 століття. Заглянемо в XIV століття, рік 1340 [6848]. Саме цього року в українських степах з'являються вільні слов'яни-русини добувачі, незалежні від кого-небудь козаки (від тюркського `Qazaklar / Kazaklar` – степовій мисливець, вільна людина). А на українських землях степової території козаки – вільний народ організують співтовариство, абсолютно окреме від всіх своїх сусідів, де всі члени команди рівні, мали навичками мисливців і були відмінні воїни.

Як і будь-якому живому організму, кожної організації необхідний час для дозрівання і світового визнання. Запорізька Січ. Перша письмова згадка про запорізьких козаків: скарга кримсько-татарського хана Менглі I Гірея до великого князя Литовського Олександра I ( Aleksander I Jagiellonczyk ) про похід загону Запорізьких козаків і Черкаських в Дніпровський лиман під керівництвом черкаського намісника князя Богдана Глинського (отаман українських козацьких загонів і керівник військових походів проти кримських татар), які розбили під Тягином турецький корабель (Лист від 1 серпня 1492 роки *).

XIV СТОЛІТТЯ. Степу Запорізьких козаків. Почувши про вільну організацію з рівними правами для всіх її учасників, в козаки подавалися люди з усіх суспільних верств – селяни, міщани, дворяни ... були серед них і іноземці. У даній Запорізької Січі молодих козаків навчали військовій справі і, головне, як захищатися від татар і Заліських (як називали їх козаки – народ без хреста). Степ стала притулком вільних людей-козаків. До них постійно поповнювалися втікачі від польського панування, від татарського гноблення і рабства. В основному, перші роки Запорізькі козаки розташовувалися по Дніпру, який служив прекрасної територіальної кордоном між слов'янами русинами і кримськими татарами і ногайськими татарами, а також захищав Правобережну Україну від татар і Залеських залітних розбійників. Чого не скажеш про Лівобережну Україну, яку всі кому не лінь намагалися взяти під свій контроль. Поступово Запорізькими козаками територія лівобережжя відвойовувати від Дністра до Дону і далі до Каспію.

XV ВЕК. 1480-1492 роки на сході європейський степів від Золотої Орди відділилися Казанське ханство, Кримське ханство, Ногайська орда. В Єгипті панують мамлюки. У Китаї править династія Мін. Значними державами Індостану є Делійський султанат, Бахманн, Виджаянагара. В Японії триває період Муроматі.

У 1488 році князь Богдан Федорович Глинський (на прізвисько «Мамай») був призначений великим князем литовським Казимиром намісником в Черкасах, де сформував озброєні загони, які вперше згадуються в турецьких, польських і литовських документах, як «козаки». На чолі цих козацьких загонів Богдан Федорович зробив в 1492 році військовий похід на Тягинку, поблизу гирла Дніпра, захопив кримсько-татарський корабель і звільнив багато українців з полону. У зв'язку з цим хан Менглі I Герай надіслав скаргу великому князю Литовському Олександру. У 1493 році військовий похід в гирлах Дніпра тривав.

Козаки під проводом Дмитра Вишневецького боролися проти татар і турків. Була захоплена і зруйнована кримська фортеця Очаків, напередодні побудована кримським ханом Менглі I Герай. В Очакові козаки захопили гроші на суму 30 тисяч алтин і частина місцевих жителів потягли в неволю. В цей же час козаки Богдана Федоровича пограбували московського посла Суботу, який їхав з Валахії до Криму. У відповідь на це Менглі I Герай надіслав скаргу на дії козаків великого князя литовського Олександра, в якій війська Богдана Федоровича називалися «козаками черкаськими». Даний конфлікт послужив приводом для початку в 1493 році військового вторгнення кримських і турецьких військ на територію Великого князівства Литовського. У 1495 році Богдан був переведений на посаду намісника путивльского, на якій він перебував два роки. Полсен чого пішов у відкриті степи в козацтво.

XVI СТОЛІТТЯ. З кожним роком козаки стають сильнішими-і-сильніше, вони об'єднуються в окремі збройні групи, які не тільки відбивають напади татар, а й самі нападають на татарські загони і міста. Вже до початку 15 століття Запорізька Січ стала військовою організацією: козаки жили в куренях (військовий підрозділ), ними керував отаман або гетьман, який керував Січчю за допомогою козацької верхівки – старшини. Запорізькі козаки жили на нижньому Дніпрі, за порогами, звідки і з'явилася їхня назва. Їх лідером став Дмитро Іванович Вишневецький (Байда). У 1552-1554 роках він об'єднав розрізнені групи козаків, створивши на острові Мала Хортиця (острів Байда) козацький центр, військову формацію – Запорізьку Січ (укр. "Запорізьку Січь").

В 1562 році Вишневецький втрутився в у внутрішні справи Молдови, яку в цей час контролювали турки. Він був схоплений турками і страчений в Константинополі. Козаки здійснювали успішні походи в Крим і навіть доходили до Стамбула (Константинополя). По річках і морю вони ходили на невеликих човнах, видовбаних з цілого дерева, які називалися чайками. По краях прикріплювався зв'язування очерету, що надавало додаткову стійкість. У козаків була кіннота, але все-таки основою їхнього війська була піхота. Щоб протистояти татарській кінноті козаки починають активно використовувати вогнепальну зброю – пищали, пістолі, невеликі гармати. По степу вони пересувалися на возах, які у випадки нападу татар козаки встановлювали в квадрат і вели сильний вогонь по татарам. Прорватися в середину квадрата було дуже важко, і звичайно татари відступали.


Чутки про вільне українське лицарське козацтво рознеслося не лише по України, але й у Європі. Реєстрові козаки – частина українського козацтва, прийнята на військову службу владою Речі Посполитої і записана в окремий список – реєстр. Спроби організації українського війська реєстрового козацтва сягають ще 1524 року, але польська шляхта боялася вільного козацтва. Пройде якийсь час – 1570 року до козацького реєстру занесено близько 400 осіб. Козакам надали значні привілеї, вони мали самоврядування зі своїм "козацьким старшим". Перший 'старший' був шляхтич, козацький гетьман Ян Бадовський (роки життя 1539-1608). Реєстрових козаків звільнено від юрисдикції локальних урядів. До речі, під час Лівонської війни 1558-1583 років (яка почалася з нападу Московитського князівства на Лівонську конфедерацію), крім загону українських реєстрових козаків – у поході брали участь понад 4 тисячі вільних запорозьких козаків. Тож може так й було, що саме завдяки українським козакам 1582 року Іван Грозний здався Речі Посполитій на умовах Ям-Запольського миру, відмовившись від усіх завоювань в Лівонії та Полоцьку. Вже 1590 року було близько 1000 зареєстрованих козаків (та ми й сьогодні не полюбляємо – коли нас рахують).

XVII СТОЛІТТЯ. Наступні п’ятдесят років чутки про славне українське козацтво розширилося по усій Європі: 1637 року зареєстровано понад 8000 козаків. Що такого сталося, що за 12 років число козаків збільшилося майже у п’ять разів, бо 1649 року вже було близько 40000 реєстрових козаків по усіх місцях розташування полків: Біла Церква – 2990; Брацлав – 2662; Кальник – 2050; Канів – 3167; Київ – 2002; Корсунь – 3470; Кропивна – 1993; Миргород – 3009; Ніжин – 991; Переяслав – 2986; Полтава – 2970; Прилуки – 1996; Черкаси – 2990; Чернігів – 998; Чигирин – 3220; Умань – 2977. (джерело: Marek Gędek: Atlas historyczny wojen polskich, s. 90-91. Bellona, Warszawa 2009). http://bonito.pl/k-80043883-atlas-historyczny-wojen-polskich или http://goo.gl/EY65KW 

Уявляєте?! На середину 17 століття в Україні було 39571 реєстрових козаків у 16 розташуваннях, не кажучи про невраховане вільне запорозьке козацтво...


 

Подивимося що писали іноземці про козаків

1584 рік. Секретар папського нунція, італієць Карло Гамберіні (Carlo Gamberini) характеризуючи запорозьких та реєстрових козаків, підкреслював їхню різнобічну військову підготовку та зауважив відомості про дерев'яні січові укріплення – засіки, які будували козаки. Гамберіні звертає увагу на високе військове мистецтво козаків, на вміння організувати військові походи, хоробрість козацьких воїнів і вмілість гармашів (пушкарі — в українському козацькому війську спеціально підготовлені козаки, які опанували артилерійську справу). Починаючи з 1572 року європейські держави, як досвідчену і організовану армію, закликають козаків України на допомогу. Про військову силу козаків до кінця 16ст. маємо тільки окремі згадки, а в 17-му столітті з'являється уже чимала література європейськими мовами, присвячена Січі й козакам, їх військовим походам та перемогам. Також європейські писемні джерела одночасно подають багато матеріалів і про духовне життя козацької України та про її загальну культуру. Карло Гамберіні сповіщав: "Серед українських реєстрових козаків є всякого роду: поляки, німці, французи, іспанці, італійці, і всі вони належать до оборонців волі та справедливості". Реєстрових козаків звільнено від юрисдикції локальних урядів і піддано владі "козацького старшого". Перший 'старший' був шляхтич Ян Бадовський (роки життя 1539-1608). Про місцеву природу та оборону пише так: "Дерева там багато і вони (козаки) так уміють боронити себе засіками що й зимою, як Дніпро змерзне, не бояться ніякого ворога, для більшої певності вирубають навколо лід"... // До читання http://goo.gl/sY1Ekd


XVIII СТОЛІТТЯ. Творець першої в світі КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ 1710 року на латині та русинською мовами "Пакти і Конституційні права і вольності Воська Запорізького" (Pacta et Constitutiones legum libertatumqe Exercitus Zaporoviensis). Український політичний, державний і військовий діяч, гетьман Війська Запорозького Пилип Стефанович Орлик (роки життя 1672-1742. Повна назва: Neoelectum ducem exercitus Zaporoviensis, et inter generales, colonellos, nec non eundem exercitum Zaporoviensem, publico utriusque partis laudo conventa ac in libera electione formali iuramento ab eodem illustrissimo) – найближчий соратник гетьмана Івана Мазепи, після смерті якого був проголошений в Бендерах гетьманом Правобережної України. У 1711 році він створив "Конституцію Бендерську".

• У 1711 році, в рамках союзу з Туреччиною і гетьманом Пилипом Орликом Кримський Ханат здійснює рейд на Слобожанщину з метою ослаблення Московії, і бере участь в поході Пилипа Орлика на Правобережну Україну. У 1783 році за допомогою Запорізьких козаків Крим анексований Російською імперією.
• У 1954 році Крим переданий у вічне користування державі Україна (Ukraine).
• У 2014 московити проявили всю свою азіатську натуру і знову анексували Крим, думаючи що вбили двох зайців, зашкодивши Україні і кримським татарам.
• 2016 – хто виграє Чемпіонат України Московії остаточно.

Час покаже!
НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ ЗАВЖДИ БУЛА КАМЕНЕМ СПОТИКАННЯ ДЛЯ московитів.


Иностранцы об Украине и запорожских казаках, часть 1, часть 2, часть 3
Земли Запорожских Казаков, часть 1, часть 2, часть 3.




викладено 20 квітня 2014 року
постійна Посилання http://historyukrainian.blogspot.com/2015/04/blog-post_98.html


© likagordasky

Free counters!

Комментариев нет: